Alles over inkomstenbelasting in Nederland: zo werkt het!

Vraag jij je af hoe inkomstenbelasting in Nederland precies werkt? Vandaag vertellen we je alles over toeslagen, uitkeringen en inkomstenbelasting!

Inkomen en inkomstenbelasting in Nederland

Als je in Nederland woont en inkomen hebt, dan krijg je te maken met inkomstenbelasting. Dat betekent dat je ofwel belasting moet betalen, ofwel geld terug krijgt (als er teveel belasting is betaald). Het maakt niet uit of jouw inkomen bestaat uit toeslagen, een uitkering, inkomsten uit een onderneming of uit loondienst. In dit artikel vind je informatie over hoe de inkomstenbelasting in Nederland werkt en waar je allemaal rekening mee moet houden!

Inkomstenbelasting in Nederland en aangifte doen

Met enige vorm van inkomsten, ben je verplicht om belastingaangifte te doen bij de Belastingdienst. Daarover krijg je meestal bericht van de Belastingdienst. Het is soms niet verplicht om aangifte te doen, maar dan kan het toch handig zijn om te bekijken of je bijvoorbeeld geld terug krijgt. Dit geldt bijvoorbeeld vaak voor studenten. Je belastingaangifte kun je regelen vanaf 1 februari tot en met 1 mei, bijvoorbeeld via de app, het aangifteprogramma of online via de website. Het is in sommige gevallen mogelijk om uitstel te vragen van belastingaangifte tot en met 1 september.

Inkomstenbelasting in Nederland met behulp van je DigiD

Alle Nederlanders zijn verplicht een DigiD account aan te maken. Ook voor het doen van je belastingaangifte is een DigiD account noodzakelijk. Je kunt eventueel de gegevens van je fiscaal partner koppelen met DigiD, zodat je maar één aangifte hoeft te doen. Ook zijn keuzes zo gemakkelijk te maken. Je DigiD helpt je dus bij het invullen van je gegevens en het registreren van inkomsten en eventuele wijzigingen van de gegevens.

Inkomstenbelasting in Nederland: inkomen uit verschillende boxen

Het Nederlands belastingstelsel werkt met ‘boxen’. Er zijn drie verschillende soorten inkomensboxen te onderscheiden:

– Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning. Hieronder vallen inkomsten uit werk, huis en aftrekposten bijvoorbeeld

– Box 2: aanmerkelijk belang. Er is sprake van aanmerkelijk belang wanneer je meer dan 5% van de aandelen of certificaten hebt van een rechtspersoon, bijvoorbeeld een BV of een coöperatie.

– Box 3: sparen en beleggen. Als je rente ontvangt of winst maakt op bepaalde beleggingen of spaarrekeningen, haal je feitelijk inkomen uit je vermogen en ook daar moet je belasting over betalen. Eventuele schulden mogen van dit belastbaar inkomen worden afgetrokken.

Inkomensbelasting in Nederland zelf regelen of uitbesteden?

Belastingaangifte doen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zeker wanneer je geen uitzonderlijke situatie hebt, want het meeste staat vooraf al ingevuld. Aan jou de taak om dit goed door te nemen en te controleren of er geen fouten zijn gemaakt. Wanneer er sprake is van een scheiding bijvoorbeeld, of het overlijden van een familielid, kan belastingaangifte ingewikkelder zijn. In zo’n geval kun je overwegen om je belastingaangifte (eenmalig) uit te besteden.

Inkomstenbelasting in Nederland is misschien minder ingewikkeld dan je dacht! Heb jij nog vragen over het doen van aangifte?