Alles over het maken van een bespaarplan

Zou jij graag een bespaarplan maken, maar weet je niet waar te beginnen? Het maken van een bespaarplan is vaak gemakkelijker dan je denkt!

Het maken van een bespaarplan in vier gemakkelijke stappen

Door een praktische bespaarplan op te stellen breng je niet alleen je inkomsten en uitgaven in kaart, maar kun je ook direct concrete plannen maken en resultaten zien. Veel mensen weten echter niet waar ze moeten beginnen met het maken van een bespaarplan. Met onze tips kun je in vier stappen je eigen bespaarplan creëren!

Stap 1 van het maken van een bespaarplan

De eerste stap van je bespaarplan is achterhalen waar je op kunt besparen. Daarbij is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen verplichte (vaste) lasten en uitgaven die niet verplicht zijn. Onder de verplichte kosten vallen zaken zoals bijvoorbeeld de huur, energierekening en verzekeringen. Maar ook de boodschappen en kleding bijvoorbeeld. De rest van het budget besteed je vaak aan zaken die niet verplicht zijn. De vraag is: waar kun je besparen, welke uitgaven zijn nodig en welke blijken onnodig? De ervaring leert dat extraatjes voor jezelf of de kinderen, sporten en uitjes niet altijd noodzakelijk zijn, maar wel heel erg prettig. Het is belangrijk om er een goede balans in te vinden, zodat je een realistisch bespaarplan kunt opstellen.

Stap 2 van het maken van een bespaarplan

Om goed inzicht te krijgen in waar je wel en niet op wilt en kunt besparen, is het belangrijk om de uitgaven te rangschikken. Welke uitgaven zijn het meest belangrijk en welke zijn minder belangrijk bijvoorbeeld? Doe dit dus voor de uitgaven die niet verplicht zijn. Bekijk vervolgens wat er onderaan het lijstje staat. Kun je hierop besparen? Dan houd je meer geld over voor zaken die bovenaan de lijst staan. Zo kun je gemakkelijk prioriteiten stellen.

Tip: met het persoonlijk budgetadvies van het Nibud kun je gemakkelijk inzicht krijgen in je financiën. Dit geeft je ook een idee van wat een gemiddeld huishouden besteed aan een bepaalde kostenpost.

Stap 3 van het maken van een bespaarplan

Tijdens deze stap worden we meer concreet. Hoe wil je gaan besparen? Wat is het doel en wanneer wil je dit behaald hebben? Hoe duidelijker je het uitschrijft voor jezelf, hoe gemakkelijker je het kunt volhouden.

Stap 4 van het maken van een bespaarplan

Om je bespaarplan op te kunnen volgen en er voldoening uit te halen, is het belangrijk dat je een goede motivatie hebt. Beloon jezelf zo nu en dan en herinner jezelf wat besparen je uiteindelijk oplevert.

Heb jij een bespaarplan gemaakt? Waar ga jij op besparen?

Kijk voor meer budgettips op nibud.nl