Extra aflossen op je hypotheek: zo doe je dat!

Zou je extra aflossen op je hypotheek? Veel mensen vinden van wel! En hoe doe je dat dan verantwoord? In dit artikel geven we enkele tips.

Waarom zou je extra aflossen op je hypotheek?

Als argument om extra af te lossen op je hypotheek wordt vaak aangedragen om je maandlasten te verlagen. Dit betekent dat je op de langere termijn minder aan rente kunt betalen en meer aan aflossing, zodat je je hypotheek ziet slinken. Met als einddoel natuurlijk een volledig afbetaald pand zonder hypotheek! Het liefst voor je pensioendatum. Een ander argument voor vervroegd aflossen is het feit dat de huizenprijzen zijn gedaald, en je hypotheekschuld verlagen de risico’s vermindert. Dat is nodig, want bijna een kwart van de Nederlandse woningeigenaren heeft een hypotheek die hoger is dan de waarde van het huis. Met name bij aflossingsvrije hypotheken is extra aflossen gewenst, om de financiële risico’s te verminderen. Je kunt ook het geld maandelijks opzij zetten op een spaarrekening, zodat je aan het einde van de looptijd in één keer de restschuld kunt aflossen.

Hoe werkt extra aflossen op je hypotheek?

Wanneer je besluit om extra af te lossen op je hypotheek, kun je natuurlijk het beste beginnen op het hypotheekdeel waar je het meeste rente over betaalt. Immers zal dit het meeste financiële voordeel opleveren. Natuurlijk moet je er wel op letten hoeveel het je kost om extra af te lossen, vaak geldt er een boete. Neem ook de rentevaste periode mee in je overweging, want een stijgende rente kan de kosten aanzienlijk doen oplopen. Als je bovendien een consumptief deel hebt, is het belangrijk dat je deze eerst aflost. Dit is namelijk niet aftrekbaar van je inkomen. Sowieso is het afbetalen van overige leningen belangrijker dan die van je hypotheek, aangezien de rente vaak een stuk hoger ligt en niet aftrekbaar is.

Extra aflossen op je hypotheek met spaargeld

Natuurlijk zet je je spaargeld en inkomen in om af te lossen op je hypotheek. Maar let er wel op dat je niet te enthousiast bent: je moet dit geld wel kunnen missen. Het afbetalen van de ene lening om een nieuwe (vaak duurdere) lening af te moeten sluiten wanneer er zich een onverwachte situatie voordoet is natuurlijk niet ideaal. Zorg dus voor een financiële buffer, voordat je gaat aflossen.

Alternatief voor extra aflossen op je hypotheek

Naast extra aflossen kun je er ook voor kiezen om te sparen in een gekoppelde spaarrekening. Bijvoorbeeld in de vorm van een levensverzekering of spaarrekening. Zo kun je toch profiteren van de maximale hypotheekrenteaftrek en bouw je kapitaal op om uiteindelijk je hypotheek mee af te kunnen betalen. Wel is het belangrijk om je aan alle voorwaarden te houden, adviseer het liefst een financieel adviseur.

Wist je daarnaast dat je bij overwaarde op je huis bij de verkoop, je verplicht bent dit te investeren in een nieuw huis? Als je dat niet doet is de hypotheekrente van je nieuwe woning niet volledig aftrekbaar van je inkomen. Wees hier dus alert op.