Hoe vang je onverwachte uitgaven op?

Iedereen krijgt wel eens te maken met onverwachte uitgaven, maar hoe los je dit op zonder in de financiële problemen te komen? In dit artikel geven we tips en informatie!

Een budget en onverwachte kosten

Is het je ook wel eens overkomen dat je je netjes aan je budget houdt, maar plots geconfronteerd wordt met onverwachte kosten? Een belastingaanslag, kapotte auto of simpelweg teveel rekeningen tegelijkertijd op de mat. In zulke situaties is het nuttig om te weten hoe je met dergelijke onverwachte kosten kunt omgaan. Het kan dan ook heel nuttig zijn om vooraf rekening te houden met onverwachte kosten.

Omgaan met onverwachte kosten: ruimte in je budget

Een eerste stap om een buffer te kunnen creëren voor onverwachte kosten is door je heel strak aan je budget te houden, voor ten minste een paar maanden. Als je op die manier geld opzij kunt zetten kun je een buffer creëren voor tegenvallers. Een buffer van 1000 euro is voor nood al voldoende, en geeft je wat meer vrijheid als je financiën eens tegenvallen. Begin dus met bezuinigen en spaar voor een buffer!

Omgaan met onverwachte kosten: open een extra rekening

Het openen van een extra rekening maakt het gemakkelijker om je geld op je spaarrekening te laten staan. Je komt minder snel in de verleiding om het geld op te nemen. Ook kan het interessant zijn om eens te bekijken bij welke bank je de hoogste rente kunt ontvangen over je spaarrekening, dat is toch maar weer mooi meegenomen.

Omgaan met onverwachte kosten: verwachte uitgaven inplannen

Sommige kosten hoeven niet als een verrassing te komen. Zo weet je van te voren dat je belasting moet betalen, dat de vakantie eraan komt in de zomer en dat de dure decembermaand aan het einde van het jaar komt. Het kan dus handig zijn om hier van te voren al rekening mee te houden, door er in je begroting geld voor te reserveren. Iedere maand een klein bedrag opzij zetten is uiteindelijk namelijk vaak minder lastig en zorgt ervoor dat je niet met je financiën in de knoop komt als de rekening er eenmaal ligt.

Soorten onverwachte kosten

Onverwachte uitgaven zijn grofweg in twee categorieën in te delen: de uitgaven waarvan je weet dat ze komen, maar je weet niet wanneer en écht onverwachte uitgaven. Zo zijn vervanging van je wasmachine of auto redelijk voorspelbaar, en is het handig om daar een potje voor te maken en geld opzij te zetten. Een voorbeeld van een echt onverwachte uitgave is bijvoorbeeld een boete wegens te hard rijden of onverwachte ziektenkosten. Ook met deze uitgaven moet je rekening houden.

Hoeveel geld zet je opzij voor onverwachte kosten?

Het is fijn om een zo ruim mogelijke buffer te hebben voor onverwachte kosten. Immers wil je geen geld moeten lenen of rood staan, aangezien dit veel geld kost. Probeer daarom eens te berekenen hoeveel je per apparaat maandelijks opzij moet zetten als je binnen 10 jaar een nieuwe wilt kopen. Door dit vooraf in te calculeren kun je een flinke spaarpot opbouwen. Zoals hierboven al gesteld, is een noodbuffer van 1000 euro wel echt een must. Als je dit niet hebt, probeer dan te bezuinigen om uiteindelijk wel een noodbuffer te kunnen opbouwen voor onverwachte kosten!

Houd jij rekening met onverwachte kosten?