Hoeveel geld heb je nodig voor een financiële buffer?

Vraag jij je af hoeveel euro je opzij moet zetten als financiële buffer? We bespreken hier enkele aandachtspunten en geven tips voor een gezonde financiële buffer.

Een financiële buffer aanleggen

Het is in veel gevallen verstandig om een financiële buffer aan te leggen. Echter is het altijd de vraag hoe hoog die financiële buffer zou moeten zijn. Er is geen standaard regel, aangezien een financiële buffer sterk afhankelijk is van je inkomen, (woon)situatie, levensstijl en eigen wensen en prioriteiten. Maar als jij een beeld hebt van je kosten en inkomsten, kun je een goede realistische schatting maken van hoe hoog een financiële buffer voor jou moet zijn.

Situaties om mee te nemen voor het bepalen van een financiële buffer

Wanneer je een financiële buffer wilt aanleggen, is het belangrijk om na te gaan in welke situaties je aanspraak zou willen maken op deze buffer. Zo kun je bepalen hoeveel geld er in zo’n situatie nodig is. Denk aan:

– Hoe je de kosten kunt opvallen bij onverwachts ontslag
– Hoe hoog je zorgkosten zijn mocht je plotseling ziek worden of een arm breken
– Wat als je auto er ineens volledig mee stopt?
– Wat als er onderhoud aan je woning nodig is (vooral bij koophuizen)

Nagaan wat dergelijke situaties kosten, helpen je om te bepalen hoe hoog jouw financiële buffer moet zijn voor het opvangen van dergelijke noodsituaties. Indien je erop bedacht bent, kun je een goede schatting maken.
Tip: de BufferBerekenaar van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kan je ook helpen om de hoogte van een financiële buffer te bepalen.

Onderscheid tussen een noodbuffer en een reguliere financiële buffer

Wanneer je een financiële buffer wilt aanleggen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een noodbuffer en een zekerheidsbuffer. Een noodbuffer is voor iedereen van groot belang: wanneer zich onverwachtse kosten voordoen, zoals een hoge rekening van het ziekenhuis of een kapot apparaat in huis, kun je dit met een noodbuffer opvangen. Een noodbuffer bedraagt meestal minstens 1000 euro en is dus een kleine buffer. Heb jij echter geen financiële problemen en ben je op zoek naar zekerheid? Dan is een zekerheidsbuffer (meestal drie tot zes maanden salaris) aan te raden. Deze buffer moet alle bovenstaande scenario’s aankunnen. Deze buffer helpt om dure leningen te vermijden en geeft je financiële zekerheid. Vandaar dat het ook een zekerheidsbuffer wordt genoemd.

Tips om te sparen voor een financiële buffer

Het is logisch dat als jij niet veel te besteden hebt, je weinig budget hebt voor het aanleggen van een buffer. Zeker wanneer er sprake is van (problematische) schulden. Er wordt dan vaak ook aangeraden om eerst (dure) schulden af te betalen en pas daarna een financiële buffer aan te leggen. De kosten voor een lening zijn namelijk vaak veel hoger dan het bedrag dat je kunt sparen. Over het algemeen is het uitgangspunt om te sparen voor een financiële buffer het opzij zetten van 10% van je inkomsten. Door dit direct over te maken naar je spaarrekening hoef je dit niet eens door te hebben. Voor je het weet heb je een ruime buffer die je helpt om geldproblemen en hoge rekeningen op te vangen!
Hoe heb jij berekend hoeveel buffer je nodig hebt? En is dat bedrag behaald?