Q&A: hulp en advies bij een financieel adviseur kiezen

Een financieel adviseur helpt je om een belangrijke financiële beslissing te maken. Door financieel advies in te winnen maak je een weloverwogen keuze! Denk aan het afsluiten van een hypotheek, of je pensioen goed regelen. In dit artikel vind je meer informatie over waar je op moet letten bij het kiezen van een financieel adviseur!

Wanneer heb je een financieel adviseur nodig?

Het zal niet voor iedereen duidelijk zijn wanneer het beste een financieel adviseur ingeschakeld moet worden. Een handige strategie is om eerst een kennismakingsgesprek aan te gaan met een financieel adviseur. Je kunt dan vragen op wat voor manier de adviseur je kan begeleiden bij een bepaalde financiële stap in je leven. Enkele situaties waarin men een financieel adviseur kan overwegen:

– Advies bij het afsluiten van een hypotheek
– Advies bij het regelen van je pensioen
– Bepalen welk financieel product het beste past bij jouw financiële situatie (lening, beleggingsfonds, et cetera)
– Het kopen van een huis
– Bekijken hoe je financiële situatie ervoor staat

Het kiezen van de juiste financieel adviseur

Net zoals er honderden financiële producten zijn, zijn er ook honderden soorten financieel adviseurs. Over het algemeen zijn er drie soorten adviseurs te onderscheiden: een adviseur van een bank, een onafhankelijk adviseur en adviseurs die kennis hebben over een bepaald aantal aanbieders. Een onafhankelijk adviseur heeft daarbij het grootste scala aan aanbieders en producten die worden meegenomen in het advies. Tegenover de adviseur van een bank die uiteraard niet onafhankelijk is. Het is ook belangrijk om de afstand, prijs en waardering van een financieel adviseur mee te laten wegen in je beslissing. Het daarnaast belangrijk om je goed af te vragen of het product dat je geadviseerd wordt ook het product is dat het beste past bij jouw financiële situatie.

Financieel adviseur: advies op maat

Je hebt uiteraard een algemeen financieel adviseur, maar meestal zijn financieel adviseurs gespecialiseerd. Met welke adviseur je in zee wilt gaan, is dus afhankelijk van welk product je wilt afsluiten. Zo zijn er adviseurs die zich hebben gespecialiseerd in adviseren en bemiddelen in verzekeringen. Maar ook adviseurs gespecialiseerd in hypotheken, beleggingen, levensverzekeringen of kredieten. Het is dus belangrijk om je te verdiepen in de expertise van een financieel adviseur en of deze onafhankelijk is of niet. Zo kun je jezelf voorzien van het beste advies.

Kostenplaatje: wat kost een financieel adviseur?

Uiteraard kost het inwinnen van professioneel financieel advies geld. Ook wanneer je besluit om geen gebruik te maken van het financiële product die de financieel adviseur adviseert. De kosten voor een adviseur verschillen. Sommige financieel adviseurs werken met een vast bedrag, anderen met een uurtarief of op basis van een serviceabonnement. Je hebt daarin niet altijd een keuze en soms maakt dit het lastig om de kosten van verschillende financieel adviseurs met elkaar te kunnen vergelijken. Het is altijd verstandig om het dienstverleningsdocument te vragen bij de financieel adviseur, zodat je een beeld hebt van de provisie die de financieel adviseur ontvangt. Daarnaast is het belangrijk om op te merken dat er sinds 2013 een provisieverbod geldt op hypotheken. De kosten worden zo doorzichtiger gemaakt, zodat we niet ongemerkt dubbel betalen voor financieel advies.