Is er eindelijk weer een rentestijging in zicht?

Na lange tijden van rentepercentages rond het nulpunt, lijkt een rentestijging nu eindelijk weer in zicht. Hoe en wat lees je in dit artikel.

Rentestijging op komst

Er zijn meerdere zaken die wijzen op een rentestijging in de toekomst, ondanks de lage kapitaalmarktrente van dit moment. Wat wel wijst op een rentestijging is de afbouwing van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente kunstmatig laag houdt. Afbouwing zal dus wijzen op een rentestijging. Ook ABN Amro geeft aan een stijging in rente te verwachten in de loop van 2017.

Een rentestijging is nodig

Een rentestijging is wenselijk op het moment, sommige banken geven op dit moment 0% rente, behalve op lange termijn rekeningen. Dit maakt sparen bijzonder onaantrekkelijk, tenzij het geld voor langere termijn weggezet kan worden zien we dan ook veel mensen kiezen voor andere opties. Denk aan beleggen of investeren in crowdfunding. Simpelweg omdat sparen op het moment weinig oplevert. Ook uitgeven behoort tot de opties, maar met de kredietcrisis net achter de rug zien we dat mensen hier nog voorzichtig in zijn. De verwachte rentestijging maakt gelukkig langzaam zijn intrede: bij Nationale Nederlanden zien we zelfs al een depositorente van 1,7%.

Spaarrentes vergelijken

Hoewel het normaal verstandig is om verschillende spaarrentes te vergelijken, levert dat momenteel weinig op. De verwachting is dan ook dat de lage spaarrentes bij alle banken zullen gaan stijgen. Houd dus de spaarrentes in de gaten, en vooral: welke bank als eerste overstag gaat. Over het algemeen volgen de andere banken daarna snel: om de concurrentiepositie te behouden.

Spaarrentes in het buitenland

Sommige kapitaalbezitters overwegen de mogelijkheden in het buitenland. Toch zien ook de spaarrentes in het buitenland er niet overal even rooskleurig uit. Vooral in Europa, wat verklaart kan worden door het beleid van de ECB. Bovendien kan het risico’s met zich meebrengen om geld in het buitenland onder te brengen. Het devies luidt om het geld langer vast te zetten of te zoeken naar crowdfundingsacties met een laag risicoprofiel, om zo toch rendement te kunnen behalen op een relatief korte termijn.

Waarom crowdfunding bij uitblijven rentestijging

Er zijn online verschillende crowdfundingsplatformen te vinden. Op deze websites vind je bedrijfsplannen en initiatieven die zoeken naar financiering. Over het algemeen wordt er ook een risicoprofiel aan gekoppeld en een tijd waarin je het geïnvesteerde geld terug zult ontvangen. Indien je overweegt om in projecten te investeren, is het belangrijk dat je goed overweegt waar je je geld in steekt, hoe groot de kans van slagen is en of je achter het project staat. Ook kan het rendement natuurlijk een rol spelen in je beslissing. Met de lage spaarrente is er een hernieuwde belangstelling in deze veilige vormen van investeren. Bovendien help je sociaal maatschappelijke projecten om op te starten met genoeg financiën. Heb jij wel eens overwogen om op deze manier geld te investeren voor rendement met de lage spaarrente?

Denk jij dat we een rentestijging kunnen verwachten in 2017?