Een levensverzekering afsluiten: wanneer kies je voor een lijfrenteverzekering?

Niet iets waar je je dagelijks mee bezig houdt: een levensverzekering afsluiten? In dit artikel alles over de lijfrenteverzekering. Wat is het en wanneer sluit je deze af?

Waarom een levensverzekering afsluiten?

Met een levensverzekering of lijfrenteverzekering verzeker je jezelf van inkomsten na de pensioenleeftijd. Een lijfrenteverzekering dient dus als aanvulling op je pensioen en AOW-uitkering. Dit is fijn om af te sluiten, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als je niet meer in staat bent om te werken.

Hoe werkt een levensverzekering afsluiten?

Een levensverzekering bouw je eerst op, namelijk door maandelijks geld te storten in je verzekering. Dit geld wordt vervolgens belegd door de verzekeringsmaatschappij, om zo voldoende vermogen op te bouwen voor je oude dag. Wanneer de uitkeringsfase is aangebroken ontvang je iedere maand een gelijk termijn, als aanvulling op je pensioen. Je kunt er tevens voor kiezen om het gehele bedrag in één keer op te nemen. Maar let op: dit is fiscaal gezien niet altijd aantrekkelijk.

De voor en nadelen van een levensverzekering afsluiten

Het is duidelijk dat het prettig is om een aanvulling op je pensioen te ontvangen. Daarnaast kun je een pensioengat opvangen bijvoorbeeld als dat nodig is. In dat geval kan een lijfrenteverzekering zelfs een fiscaal voordeel opleveren.

De nadelen zijn echter dat het afsluiten van een lijfrenteverzekering duur is: de provisie kan hoog oplopen, net zoals de administratiekosten. Het is goed om je hierin te verdiepen. Een ander nadeel is dat de kans bestaat dat als je komt te overlijden, er geen geld wordt uitgekeerd aan de nabestaanden.

Om mee te nemen bij een levensverzekering afsluiten

Als jij van plan bent een levensverzekering af te sluiten, kan het nuttig zijn om je goed te verdiepen in de voorwaarden en de kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je meerdere aanbieders vergelijken voor de beste deal. Een Andere maniere om je pensioen veilig te stellen is een spaardeposito. Wellicht kun je dus ook die mogelijkheid afwegen.

Kortom, een levensverzekering kan interessant zijn, maar het is belangrijk dat je je goed laat informeren en de verschillende opties bekijkt. Neem ook in overweging of je familieleden wilt meeverzekeren om ervoor te zorgen dat zij wel geld ontvangen als (vroegtijdig) komt te overlijden. Bij een spaardeposito is daar meer zekerheid bijvoorbeeld.

Denk jij dat een levensverzekering afsluiten iets voor jou is?