De makkelijkste manier om je inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen

Veel Nederlanders hebben geldproblemen en verliezen het overzicht in hun financiën. Zo krijg jij je inkomsten en uitgaven op een rij!

Waarom is het belangrijk je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten?

 • Misschien zie jij niet direct de noodzaak om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Echter geeft dit je niet alleen persoonlijk een gerust gevoel, ook helpt het je om geld te besparen. Met onderstaand stappenplan heb jij ook snel je financiën weer op orde!

  Stap 1 om je inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen
  De eerste stap om overzicht te creëren in je financiën, is door op te schrijven welke inkomsten jij maandelijks hebt. Het gaat niet alleen om salaris, maar ook bijvoorbeeld uitkeringen, toeslagen, pensioen en andere tegenmoetkomen.

 • Stap 2 om je inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen
  Je doet vervolgens hetzelfde voor je uitgaven: wat zijn je vaste lasten en waaraan besteed jij de rest van je geld? Denk aan je huur, gas-, water- en licht maar ook aan abonnementen en verzekeringen. Vergeet ook niet boodschappen, vervoer en uitjes.
 • Stap 3 om je inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen
  Nu is het tijd om te bepalen hoeveel je per maand waar aan uitgeeft. Je kunt voor iedere categorie berekenen hoeveel je uitgeeft. Het Persoonlijk Budgetadvies kan hierbij inzicht geven om te bepalen of deze budgetten gemiddeld zijn.
 • Stap 4 om je inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen
  Indien bij stap 3 blijkt dat je aan een bepaalde categorie bovengemiddeld veel uitgeeft, of als je zelfs niet uitkomt met je inkomsten en uitgaven, is het tijd om te kijken wat je kunt veranderen. Heb je bepaalde abonnementen nodig? Kun je misschien verzekeringen goedkoper oversluiten? Gaat er veel geld naar dingen die niet echt noodzakelijk zijn? Wees eerlijk en bekijk wat jij kunt doen om je financiën op orde te krijgen.
 • Stap 5 om je inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen
  Het is aan te raden om altijd een buffer achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld voor onverwachte uitgaven, onderhoud of wanneer jij plots meerdere rekeningen tegelijk op de mat krijgt. Maar daarnaast kunnen er andere zaken zijn waar je voor wilt sparen, zoals een vakantie of een nieuwe laptop. Stel jezelf spaardoelen en maak iedere maand een bedrag over naar dit spaarpotje. Zo kun je snel profiteren van de resultaten van je nieuwe, geordende administratie!

Kies je voor een digitaal huishoudboekje?

Veel mensen zijn enthousiast over het digitale huishoudboekje om hun financiën bij te houden. Of je dit prettig vindt is geheel persoonlijk. Een voordeel van een online huishoudboekje is dat je rekeningafschriften automatisch worden geïmporteerd en je deze uitgaven tevens automatisch kunt laten categoriseren. Zo kost het minder tijd om je uitgaven bij te houden. Maar wellicht vind je het prettiger om een papieren huishoudboekje bij te houden.

Welke stappen heb jij al gezet om je inkomsten en uitgaven op een rij te krijgen?