Het nieuwe sparen: op een leuke en moderne manier je spaardoelen halen

Geld sparen voor een wereldreis of een nieuwe badkamer? Sparen hoeft niet saai te zijn met het nieuwe sparen, lees hier meer. Je stopt je geld niet langer in een sok onder je matras of in je spaarvarken, maar spaart gemakkelijk online met een speciale app. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Het nieuwe sparen

Sparen is lang niet altijd even leuk. Al helemaal als je geen specifiek spaardoel voor ogen hebt, het maar lang duurt voor je het geld bij elkaar hebt en je geen inzicht hebt in je financiën. Zo heb je vaak helemaal geen realistisch beeld van hoe lang het nog duurt voordat jij het geld bij elkaar hebt gespaard. Daar wil MoneYou graag verandering in brengen: door middel van een handige app kun je altijd zien wat je spaarsaldo is en kun je specifieke spaardoelen stellen, om het sparen leuker en gemakkelijke te maken.

Het nieuwe sparen: sparen voor een doel

Sparen voor een doel, ook wel doelsparen genaamd, betekent dat je geld opzij zet met een specifiek doel. Je kunt bijvoorbeeld een aparte rekening openen voor ieder spaardoel dat je hebt. En je zet het geld voor langere tijd opzij. Met een doelspaarrekening is het dus belangrijk dat jij niet plotseling toch extra geld moet opnemen, aangezien je daar extra geld voor moet betalen.

Waar spaar ik voor?

De spaardoelen verschillen aanzienlijk van persoon tot persoon en ook is het mogelijk dat iemand meerdere spaardoelen hanteert. Immers werkt het hebben van spaardoelen zeer motiverend en het is gratis. De makers van de MoneYou app hebben onderzoek gedaan naar veelvoorkomende spaardoelen. Hieruit bleek dat één op de drie MoneYou gebruikers voor ieder spaardoel een aparte rekening heeft, wat het makkelijk en overzichtelijk maakt. Je kunt direct zien hoeveel geld je nog nodig hebt om je doel te behalen en komt bovendien minder snel in de verleiding het geld op je rekening uit te geven. De spaardoelen die het meeste voorkwamen waren:

– Onverwachte kosten (een financiële buffer)
– Kinderen of kleinkinderen
– Vakantie en reizen
– Woning
– Auto of motor
En daarnaast kwamen ook spaardoelen als studie, zorgverzekeringen en hobby’s veel voor.

Tips om het nieuwe sparen nog leuker te maken

Als je berekend hoeveel geld je maandelijks binnenkrijgt en hoeveel je uitgeeft, heb je direct een beeld van het bedrag dat je per maand kunt sparen. Verdeel dit over de verschillende spaardoelen die je hebt, om een realistische schatting te maken van hoe lang het duurt voordat jij je spaardoel hebt behaald. Zo is het echt aftellen tot jouw doelen werkelijkheid worden!

Enkele andere handige tips:
– Doe je kleingeld in een spaarpotje en leeg dit in de zoveel tijd om het geld te storten
– Rente over je spaargeld helpt je om nog sneller te sparen!
– Budgetteer met verschillende online bespaartips, om sneller je doel te behalen!

Waar spaar jij voor? Heb je een specifiek spaardoel?