Peer to peer lenen

In Europa is peer to peer lenen (p2p lenen) langzaam in opkomst. Via diverse platform is het mogelijk om peer to peer geld te lenen! Hier vind je meer informatie.

Wat is peer to peer lenen?

Peer to peer staat letterlijk voor gelijke aan gelijke, oftewel, degene die de lening verstrekt is gelijk aan degene die de lening afneemt. In de meeste gevallen gaat het om een lening van particulier tot particulier. Het voordeel van peer to peer lenen is dat lenen zo gemakkelijker wordt en dat papieren en aanvraagprocedures niet nodig zijn. Echter is peer to peer lenen nog lang niet zo populair in Nederland als het is in de Verenigde staten, wat voornamelijk te maken heeft met het gebrek aan focus en de transparantie bij de peer to peer leenplatformen. Echter kan peer to peer lenen in sommige situaties, zoals bijvoorbeeld bij de renovatie van een woning, toch interessant zijn.

Waar kan ik peer to peer lenen in Nederland?

In Nederland is er een beperkt aanbod aan peer to peer platformen. Denk onder andere aan:
– Geldvoorelkaar
– Lendico
– Lendex
– Samenlening
– Sameningeld

Op veel van deze platformen staan slechts een paar projecten. Er wordt gesuggereerd dat meer transparantie en specifiek richten op peer to peer (en niet daarnaast ook nog crowdfundingscampagnes aanbieden) de populariteit van peer to peer lenen in Nederland zou kunnen vergroten.

Is peer to peer lenen duur?

Hoeveel er geïnvesteerd kan worden verschilt per platform. Zo is het bij Lendex mogelijk om te investeren vanaf 20 euro, terwijl bij SamenInGeld een minimale investering van 250 euro wordt gevraagd. Het loont dus om vooraf onderzoek te doen naar de voorwaarden van de verschillende peer to peer platformen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele aanvullende kosten. Zo vraagt Geldvoorelkaar 0,9% over de gehele investeringssom en Lendico brengt tussen de 0,5% en 1% in rekening. Peer to peer lenen kost dus wel geld.

Wat levert peer to peer lenen op?

Aan peer to peer lenen zitten dus kosten verbonden, maar uiteraard levert het ook wat op. Hoeveel je precies zult verdienen aan een peer to peer investering verschilt, maar ligt gemiddeld tussen de 3,5% en de 10%, afhankelijk van de risicocategorie. Bij Lendex is het rendement opvallend laag: het gaat slechts om 0,5% tot 1,5%.

Wat zijn de risico’s van peer to peer lenen?

Uiteraard wil je als je geld verstrekt zeker zijn dat je je geld weer terugziet aan het einde van de looptijd van de lening. In Nederland is er nog weinig bekend over het percentage leningen die niet terugbetaald kunnen worden. In de Verenigde Staten zijn cijfers bekend van rond de 5%. Dit percentage kan zo laag gehouden worden vanwege het uitgebreide selectieproces. Dit bestaat uit een diepgaande kredietanalyse die beter lijkt te zijn dan de kredietanalyse van de bank. De huidige en historische kredietsituatie, het inkomen en de uitgaven worden in deze analyse meegenomen.

Voor investeerders kan een p2p lening dus interessant zijn, vanwege de hoge rendementen. Echter is het een nieuwe markt in Nederland en is er weinig bekend over de hoogte van de risico’s. Dit is belangrijk om mee te nemen in een overweging tot peer to peer lenen.