Sparen met een termijnrekening

Sparen met een termijnrekening geeft zekerheid. Zeker met de schommelende rente op de markt, kan het lonen je geld voor langere termijn vast te zetten. In dit artikel lees je mee rover wat sparen met een termijnrekening precies inhoudt.

Sparen met een termijnrekening: hoe en wat?

Een termijnrekening kun je bij iedere bank afsluiten. Met een termijnrekening zet je je spaargeld voor langere termijn vast. Het voordeel daarvan is dat je een betere rente kunt krijgen. Het nadeel is dat je je geld niet vroegtijdig kunt opnemen (soms is er een mogelijkheid, maar dan betaal je een hoge boete of uitstaptermijn). Kortom, als je zeker bent dat je geld voor een bepaalde tijd niet nodig gaat hebben, dan kan een termijnrekening interessant is.

De kenmerken van sparen met een termijnrekening

De termijnrekening kent de volgende kenmerken:

– Met een termijnrekening blokkeer je je spaargeld voor een langere termijn
– Je kunt tussentijds geen geld opnemen
– Uitstapkosten bij eerder geld opnemen
– Een lening met vaste rente (en dus zekerheid over opbrengsten)

Het minimumbedrag bij sparen met een termijnrekening

Bij een spaarrekening is het niet van belang hoeveel geld er op je spaarrekening staat. Bij een termijnrekening wordt echter wel een minimum bedrag bepaald. Een voorbeeld is dat er voor een termijnrekening van één jaar bij BNP Paribas Fortis een minimum bedrag van 250 euro geldt. In sommige gevallen gaat het om termijnrekeningen van 100 euro. Informeer dus vooraf goed om welk minimum bedrag het gaat.

Termijnen en sparen met een termijnrekening

Zoals hierboven aangegeven gaat het bij termijnrekeningen om het vastzetten van geld voor een bepaalde termijn. Hoe lang deze termijn precies is, hangt af van de bank die je hebt gekozen. Er bestaan termijnrekeningen voor één jaar, vijf jaar, maar ook voor slechts een paar weken. Laat je in ieder geval goed informeren over de termijn en het rendement van een termijnrekening.

Hoeveel levert sparen met een termijnrekening op?

Een algemene regel is dat hoe langer je het geld vastzet, hoe meer je termijnrekening zal opleveren. Zo heeft Rabobank een termijnrekening waarop je na 5 jaar 3,9% rente over ontvangt, en na 10 jaar is dit al 4,95%. Het is de bank meer geld waard als zij de zekerheid hebben dat jij het geld niet zal opnemen gedurende een lange periode. Indien jij geld beschikbaar hebt dat jij niet zult gaat gebruiken, kan een termijnrekening dus een lucratieve keuze zijn.

De risico’s van sparen met een termijnrekening

Veel mensen laten zich verleiden tot een termijnrekening, vanwege de lage rentevoeten op de markt. Wie voor meer zekerheid wil gaan, verkiest een termijnrekening over beleggen bijvoorbeeld. Toch is het wel belangrijk om rekening te houden met de risico’s van een termijnrekening. Namelijk dat jij jouw geld voor een langere periode vastzet. Toch geld opnemen kan leiden tot een hoge boete. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je bepaald hoeveel geld je vast zet en voor welke termijn.

Heb jij wel eens een termijnrekening overwogen? Wat zijn voor jou de voor en nadelen van sparen met een termijnrekening?