Toezicht op betrouwbaar betalingsverkeer: hoe zit dat?

Het is belangrijk dat iedereen zonder problemen kan betalen. Daarom is er toezicht op betrouwbaar betalingsverkeer. DNB is hier verantwoordelijk voor.

Wat is betrouwbaar betalingsverkeer?

Om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van betalingen of betaaldiensten, is er toezicht op het betalingsverkeer. De regels hiervoor worden opgesteld door de overheid, en De Nederlandsche Bank (DNB) is verantwoordelijk voor het toezicht hierop. De overheid werkt daarnaast mee aan de overgang naar een Europese betaalmarkt met uniforme regelgeving.

Afspraken over betrouwbaar betalingsverkeer

Er zijn enkele afspraken gemaakt over het betalingsverkeer, die ervoor zorgen dat iedereen op veilige wijze kan betalen met contant geld, pinpas en via internet.

– Iedereen beschikt over een bankrekening
Het is in Nederland zo bepaalt dat iedereen een basisrekening heeft waarop loon, pensioen en een uitkering gestort kunnen worden. Deze regelgeving is ook van toepassing op daklozen of wanneer je schulden hebt. De banken hebben hierover afspraken gemaakt met de overheid en zien dit als een primaire betaaldienst.

– Veilig betalen
Om betalen veilig, betrouwbaar en toegankelijk te houden zijn wordt er toezicht gehouden op aanbieders van betaaldiensten, zoals banken. Zo worden deze bedrijven gewezen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en gecontroleerd door de DNB.

– Veranderingen
Het is daarnaast ook belangrijk dat er in het betalingsverkeer ruimte is voor verbetering en vernieuwing. Zo is er sinds kort de mogelijkheid om contactloos te betalen of te bankieren via een mobiel bankieren app. Het is belangrijk dat ook in deze vernieuwingen toezicht blijft op de veiligheid en de betrouwbaarheid van de betalingen. Zo worden deze nieuwe methoden ook uitgebreid getoetst om fouten te traceren en de diensten te blijven verbeteren.

De regels omtrent betrouwbaar betalingsverkeer en de MOB

Banken, consumentenorganisaties en winkeliers overleggen jaarlijks twee maal in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). In deze bijeenkomst staan veiligheid, efficiëntie en toegankelijkheid van het betalingsverkeer centraal. Denk bijvoorbeeld aan het waarborgen van de toegankelijkheid van geldautomaten en het voorkomen van problemen met internetcriminelen. Van de MOB wordt jaarlijks verslag uitgebracht aan de minister van Financiën.

Betrouwbaar betalingsverkeer op de Europese betaalmarkt

Om toe te werken naar een meer uniforme regelgeving, wordt de komende jaren gewerkt naar één Europese betaalmarkt. Daartoe worden alle betaalproducten, zoals de overschrijving, acceptgiro en incasso aangepast de komende jaren. Overal in de EU kun je dan op dezelfde manier betalen. Sinds 1 februari 2014 gebruiken 34 landen een internationale standaard voor bankrekeningnummers om betalingen gemakkelijker te maken, het IBAN (International Bank Account Number) wordt gehanteerd door de volgende landen: alle EU landen, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland. Je vindt meer informatie hierover op de website van DNB.

Kortom, bij veilig betalen en bankieren komt meer kijken dan je denkt. Het is belangrijk dat verschillende instanties overleggen, regels opstellen en toezien op de betrouwbaarheid van het betalingsverkeer. Omdat dit een proces is en de mogelijkheden constant ontwikkelen, is het belangrijk dat ook de regelgeving mee veranderd.