Verstandig geld lenen

Verstandig geld lenen is een fijne uitkomst bij geldtekort. Om geldproblemen te voorkomen is het belangrijk hier verantwoordelijk mee om te gaan.

Verstandig geld lenen volgens het Nibud en AFM

Het Nibud en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn onafhankelijke Nederlandse instituten die de veiligheid van de financiële markt handhaven. Ze verspreiden onder andere informatie voor consumenten om risico’s en overkreditering te voorkomen. Ook houden deze instituten in de gaten of kredietverstrekkers zich aan de regels houden die zijn vastgelegd in de wet. In dit artikel lees je hoe als consument in 5 stappen verstandig kunt lenen.

Verstandig geld lenen: welke lening past in je budget?

Geld lenen kost geld. Wanneer je een lening afsluit zul je altijd betalen, vaak in de vorm van rente, maar ook kunnen er op een lening aanvullende kosten van toepassing zijn. Omdat je betaalt voor een lening, houd je minder geld over voor andere uitgaven. Het is daarom nuttig om een begroting te maken van je inkomsten en uitgaven. Je kunt daarbij eventueel het Persoonlijk Budgetadvies bij gebruiken, te vinden op de website van het Nibud. Door een begroting te maken breng je in beeld hoeveel geld je overhoudt voor het afsluiten van een lening en het betalen van bijkomende kosten. Let op: indien je geld overhoudt is sparen altijd een verstandigere keuze dan lening, omdat je rente ontvangt in plaats van betaalt.

Verstandig geld lenen: win voldoende informatie in

Voordat je geld leent is het belangrijk dat jij je goed hebt ingelezen over de lening. Bekijk daarom altijd goed de website van de kredietverstrekker en vraag extra informatie op over de lening. Denk aan de Financiële Bijsluiter, iedere kredietverstrekker is verplicht deze kosteloos te verstrekken wanneer je geïnteresseerd bent in het afsluiten van een specifieke lening. Lees je vooral in over de verplichtingen, kredietvoorwaarden en het bedrag dat je moet terugbetalen. Tevens is het nuttig om bij twee verschillende aanbieders een offerte op te vragen, zodat je kosten en voorwaarden kunt vergelijken.

Verstandig geld lenen: kies de juiste aanbieder

Het is aan te raden om de tijd te nemen om de juiste kredietverstrekker te vinden. Sluit nooit direct een lening af na het ontvangen van de offerte en controleer daarnaast altijd bij het AFM of de kredietverstrekker in kwestie een vergunning heeft. Tip: je kunt dit zelf ook nagaan op de website van het AFM. Let op, de Gemeentelijke Kredietbanken vallen meestal niet onder het toezicht van de AFM. Houd er ook rekening mee dat je vaak naast de lening ook een verzekering moet afsluiten. Bekijk dus of je deze kunt betalen en of je desnoods de lening moet verhogen om deze verzekering af te sluiten.

Verstandig geld lenen: zo werkt het in de praktijk

Voordat je een lening officieel afsluit, is het belangrijk om nog eens goed na te lopen of alle papieren in orde zijn. Laat je dus vooral niet onder druk zetten om een contract af te sluiten. Ga na of de lening, inclusief alle bijkomende kosten, voor jou haalbaar is. Bekijk uit welke soorten leningen je kunt kiezen en is het mogelijk om de lening vervroegd af te lossen? Door goed geïnformeerd te zijn voorkom je geldproblemen en vervelende conflicten. Heb je toch een klacht? Je kunt dan een klachtbrief schrijven. Iedere kredietverstrekker is verplicht om een klachtenregeling te hebben en aangesloten te zijn bij een geschillencommissie. Ook kun je een klacht indienen bij het meldpunt van het AFM.