Zo voorkom je incassokosten

Wanbetaling kan leiden tot hoge incassokosten. Om serieuze geldproblemen te voorkomen geven wij in dit artikel enkele tips.

Wat zijn incassokosten?

Wanneer je een rekening niet of laat betaalt, kan een leverancier of verkoper incassokosten in rekening brengen. Echter zijn daar wel regels voor. Het kan daarom nuttig zijn om te controleren of de incassokosten terecht zijn. Daarnaast kunnen deze tips helpen om incassokosten in de toekomst te vermijden.

Incassokosten voorkomen: machtigen

Als jij nogal eens vergeet een rekening te betalen, kan het heel handig zijn om je vaste lasten als automatische overschrijving in te plannen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van internetbankieren. Op die manier is het geld altijd op tijd overgeboekt, mits je genoeg saldo op je rekening hebt staan. Een andere optie is om je leverancier te machtigen het geld van je rekening af te schrijven.

Incassokosten voorkomen: direct betalen

Wanneer jij rekeningen die je per post of e-mail binnenkrijgt niet direct betaald, bestaat er een kans dat deze in de vergetelheid belanden. Het is daarom aan te raden om rekeningen die je ontvangt direct te betalen, de kans dat je incassokosten oploopt is zo veel kleiner. Wil je niet direct betalen? Bewaar je rekeningen dan in een speciale map en betaal ze wanneer je je administratie bijwerkt. De meeste mensen werken hun administratie eens per week bij, om overzicht te houden in de financiën Let op: op de meeste rekeningen geld een termijn van veertien dagen.

Incassokosten voorkomen: houd je saldo in de gaten

Het kan zijn dat een leverancier heeft geprobeerd geld van je rekening af te schrijven, maar dat er niet voldoende saldo beschikbaar is. Het is daarom belangrijk om regelmatig in de gaten te houden of er geweigerde opdrachten zijn. Zo voorkom je dat je als wanbetaler wordt geregistreerd en extra kosten moet betalen. Het is tevens aan te raden om een buffer aan te leggen voor onverwachte kosten, zodat je nooit saldo tekort komt.

Incassokosten voorkomen: is de aanslag terecht?

Veel mensen weten niet dat er een wettelijk maximum is gesteld aan de incassokosten die voor een bedrijf in rekening mogen worden gebracht. Ga dus na of de incassokosten niet te hoog zijn. Daarnaast gelden er nog enkele voorwaarden waar een bedrijf aan moet voldoen voor er incassokosten in rekening mogen worden gebracht. Zo moet er bijvoorbeeld eerst een herinnering worden gestuurd, waarin staat welke incassokosten betaald moeten worden als je niet binnen veertien dagen na de herinnering hebt betaald. Door hiervan goed op de hoogte te zijn kun je wellicht onterechte kosten voorkomen.

Incassokosten voorkomen: schakel hulp in

Heb jij net je baan verloren of is er een andere reden waardoor jij plots de rekeningen niet kan betalen? Schakel tijdig hulp in. Bij organisaties zoals het AFM en het Nibud kun je veel informatie vinden. De Gemeentelijke Kredietbank is daarnaast in het leven geroepen om mensen met betalingsachterstanden en schulden te helpen. Door vroegtijdig aan de bel te trekken voorkom je dat de situatie van kwaad tot erger gaat en helpt je om hoge kosten te vermijden.