Wat is groen sparen?

Groen sparen is een term die je steeds vaker hoort. Dit omdat duurzaamheid voor zowel consument als de overheid een steeds belangrijkere rol gaat spelen. In dit artikel vind je meer informatie over groen sparen!

Wat wordt er verstaan onder groen sparen of beleggen?

Groen sparen, of groen beleggen, houd in dat jouw (spaar)geld wordt gebruikt voor groene doeleinden of groene projecten. Als meer mensen kiezen voor groen sparen of beleggen, komt er meer geld vrij voor deze duurzame en milieuvriendelijke projecten. Triodos, een bank die alleen maar groene rekeningen aanbiedt, stelt het geld bijvoorbeeld beschikbaar aan startende ondernemers met duurzame ideeën en culture projecten. De laatste jaren is het belang voor deze manier van sparen en investeren gegroeid. Dit is de reden dat de overheid belastingvoordelen biedt aan degenen die kiezen voor groen sparen tegenover traditioneel sparen. Zo hoef je over een groene spaarrekening bijvoorbeeld geen vermogensbelasting te betalen.

Waarom kiezen voor groen sparen?

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan groen sparen. Zo draag je bij aan een duurzamere wereld, maar er is meer. Omdat de overheid groen sparen stimuleert, heb je als groene spaarder ook een flink belastingvoordeel. Op een groene spaarrekening betaal je al snel 1,9% minder belasting, waarvan normaalgesproken 1,2% naar vermogensrendementsheffing en 0,7% naar heffingskorting gaat. Dit betaal je normaal gesproken in de vorm van belasting over je spaarsaldo. Groen sparen is dus ook wel degelijk financieel interessant.

Zijn er nadelen verbonden aan groen sparen?

Naast voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen om rekening mee te houden wanneer jij overweegt om te kiezen voor groen sparen. Het meest voor de hand liggende nadeel is uiteraard dat je minder rente ontvangt over een groene spaarrekening. Vaak is het belastingvoordeel echter groter dan het verlies op rente. Let op: het is vaak niet mogelijk om al je vermogen groen te sparen. In 2014 was het voor spaarders mogelijk om tot 56.420 euro groen te sparen en voor een huishouden 112.840 euro. Voor het vermogen daarboven geldt geen belastingvoordeel.

Groen sparen in de praktijk

Kortom, het kan voor velen interessant zijn om te kijken naar de mogelijkheden voor groen sparen. Je hoeft daarbij geen risico’s te lopen: ook de groene spaarrekeningen vallen gewoon onder de depositogarantiestelling. Dat betekent dat jouw geld verzekerd is wanneer een bank financiële problemen krijgt. Vaak ligt deze garantiestelling bij duurzame banken zoals Triodos of ASN zelfs hoger. Informeer hier altijd goed naar voordat je een lening afsluit. Sowieso loont het om spaarrentes te vergelijken voor groen sparen. Veel banken bieden een groene spaarrekening aan, zoals onder andere Rabobank, ABN AMRO, Triodos, ASN, SNS Bank en Zwitserleven. Er zijn verschillende websites die het mogelijk maken in een handomdraai (de rentes van) verschillende groene (spaar)rekeningen te vergelijken. Zo kun jij ook vandaag nog overstappen!