Zo zit het met vakantiegeld in Nederland

Iedereen in loondienst ontvangt vakantiegeld. In dit artikel alles over vakantiegeld in Nederland: wanneer en hoeveel plus uitzonderingen!

Vakantiegeld is natuurlijk een welkom extraatje. Het helpt je om de vaak toch al dure vakantie te financieren, maar uit onderzoek blijkt dat vakantiegeld ook vaak wordt gebruikt om te sparen of om rekeningen en schulden af te betalen. Waar je vakantiegeld ook voor gebruikt, in dit artikel vind je meer over de hoogte en de uitbetaling van vakantiegeld. Zo voorkom je dat je te weinig ontvangt of vakantiegeld misloopt! Iedere werknemer heeft namelijk recht op vakantiegeld!

Wanneer ontvang je vakantiegeld in Nederland?

Iedereen die woonachtig is in Nederland en in loondienst werkt, heeft recht op vakantiegeld, want dit is wettelijk vastgelegd. Je vindt de regels omtrent vakantiebijslag in de Wet Minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM). Je vakantiegeld wordt eens per jaar door je werkgever uitbetaald, meestal in mei of juni. Met je vakantiegeld kun je je vakantie betalen bijvoorbeeld, maar hier ben je niet toe verplicht. Je kunt vakantiegeld dus zien als een jaarlijkse bonus.

Hoeveel vakantiegeld in Nederland ontvang ik?

Volgens de WMM bedraagt het vakantiegeld minstens 8% van het brutoloon. Daaronder vallen ook provisie, prestatietoeslagen en tegemoetkomingen. Natuurlijk kunnen in de cao andere afspraken opgenomen zijn. Overwerken bij een nul uren contract of bij een fulltime dienstverband, wordt niet meegenomen bij het berekenen van het vakantiegeld. Je werkgever houdt dit bedrag vanaf 1 juni tot en met 31 maart het opeenvolgende jaar in op het loon en zet dit apart. Vervolgens wordt dit geld in één keer uitbetaald in mei of uiterlijk eind juni. In een enkel geval wordt het vakantiegeld in maandelijkse termijnen betaald (all-in salaris). Dit moet dan wel opgenomen zijn in de cao en het moet op de loonstrook worden vermeldt.

Belasting over vakantiegeld

Vakantiegeld wordt gezien als loon en daarover moet dus loonheffing worden betaald. Dit wordt zwaarder belast dan regulier loon. Daarbij moet je rekening houden met de geldende belastingtarieven en hoe meer je verdient, hoe meer er betaald wordt. Bij inkomen tot 19.982 euro betaal je in 2017 36,55% belasting, maar over inkomen boven de 67.072 euro per jaar betaal je wel 52% belasting. Het kan dus flink oplopen.

Vakantiegeld in Nederland voor uitzendkrachten

Als jij tijdelijk werkt (via een uitzendbureau bijvoorbeeld), heb je ook recht op vakantiegeld en bouw je vakantiedagen op. Je hebt dan recht op 13,33 vakantie uren per fulltime gewerkte maand. Als je zelfstandig werkt heb je geen recht op vakantiegeld.

Om na te gaan hoeveel vakantiegeld jij netto zult ontvangen, kun je gebruik maken van allerlei handige rekentools op internet. Goed om te weten voor je je vakantie boekt! Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Meer lezen over vakantiegeld in Nederland? Op de website van het Nibud vind je meer informatie!

Ontvang jij ook vakantiegeld? Waar besteed jij dit geld aan?