Hier moet je op letten bij zorgverzekering voor zwangere vrouwen

Zwanger, en nu? Vergeet dan vooral niet om te bekijken hoe het zit met zorgverzekering voor zwangere vrouwen. In dit artikel meer informatie!

Zorgverzekering voor zwangere vrouwen

Een zorgverzekering moet bij je passen. Wanneer jouw persoonlijke situatie verandert, is het belangrijk om te bekijken of je verzekert nog geschikt is. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om over te stappen, een andere aanvullende verzekering af te sluiten, te bekijken of je recht hebt op collectiviteitskorting en de hoogte van je eigen risico te veranderen. In dit artikelen bespreken we de belangrijkste zaken om te bekijken wanneer er sprake is van gezinsuitbreiding.

Zorgverzekering voor zwangere vrouwen: echo’s, gynaecoloog en bevalling

Wanneer je zwanger bent, is het belangrijk om na te gaan welke zorg je nodig hebt, en welke kosten daaraan verbonden zijn. Zo kan het in bepaalde situaties noodzakelijk zijn om je verzekering uit te breiden. Veel behandelingen worden vergoed uit de basiverzekering, waarop tevens geen eigen risico van toepassing is. Denk aan:

– Verloskundige hulp tijdens de zwangerschap
– Verloskundige hulp tijdens de bevalling
– Zwangerschapsecho (12-weken en 20-weken)
– Niet-invasieve prenatale test (NIPT) op voorwaarde van combinatietest
– Kosten van ziekenhuisverblijf op medische noodzaak
– Kraamhulp (ook wel kraamzorg genoemd)

Eigen risico bij zorgverzekering voor zwangere vrouwen?

Bovenstaande zaken omtrent zwangerschap zijn dus vrijgesteld van eigen risico. Het is daarom niet per se nodig om je zorgverzekering uit te breiden. Wel kan dit het geval zijn wanneer je zonder aantoonbare reden wilt bevallen in een geboortetehuis of wanneer je een speciale zwangerschapscursus wilt volgen. Deze vergoedingen zijn namelijk niet standaard opgenomen en hier moet je eigen risico over betalen. Hoeveel eigen risico je betaalt is afhankelijk van hoeveel vrijwillig eigen risico je hebt gekozen voor dat jaar.

Zorgverzekering voor zwangere vrouwen: hoe zit het met de eigen bijdrage?

Voor sommige specifieke zaken in de geboortezorg geldt een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld op kraamzorg, of bevallen in het ziekenhuis wanneer daar geen medische indicatie voor is. Deze eigen bijdrage kan vergoed worden vanuit een aanvullende verzekering. Het kan daarom in deze gevallen nuttig zijn om na te gaan welke aanvullende pakketten je zorgverzekeraar aanbiedt voor vergoeding van deze eigen bijdrage en of dit opweegt tegen de kosten. Sommige zorgverzekeraars bieden speciale pakketten voor vrouwen aan, wat ook interessant kan zijn voor zwangere vrouwen. Soms is er ook vergoeding opgenomen voor zwangerschapscursussen, die de zwangere vrouw kunnen voorbereiden op de bevalling. Door na te gaan wat er in jouw situatie van toepassing is, kies je een verzekering die bij je past, zonder dat je daar teveel voor betaald.

Kortom, over het algemeen is de zorgverzekering voor zwangere vrouwen in Nederland goed geregeld. Voor een zwangerschap zonder uitzonderingen hoeven geen kosten gemaakt te worden (behalve eventueel een eigen bijdrage wanneer men niet aanvullend is verzekerd). Echter is het in uitzonderlijke situaties (met bijvoorbeeld een vergroot risico op vroeggeboorte, noodzaak voor extra kraamzorg, het volgen van speciale cursussen of een wens in het ziekenhuis te bevallen zonder medische indicatie) noodzakelijk om te bekijken wat de voordeligste optie is. Het is handig om te informeren naar de voorwaarden voor de aanvullende verzekeringen bij jouw zorgverzekeraar. Tip: heb je een budget polis? Bekijk dan van tevoren in welk ziekenhuis je behandelingen vergoed worden om vervelende verrassingen te voorkomen.